Separett erbjuder två modeller av förbränningstoaletter:
- CINDI® Family är vårt flaggskepp till förbränningstoalett som ger dig så gott som samma frihet och komfort som ett vanligt wc - utan vatten eller avlopp. Med CINDI® Family finns det två olika förbränningsprogram (litet & stort) för optimalt anpassad förbränningstid.
- CINDI® Basic är Separetts förenklade förbränningstoalett där förbränningsprogram har en fast längd. Förbränningstoaletter blir mer populära runt om världen tack vare minimal hantering av restprodukten som blir till aska. Askan kan användas som växtnäring i trädgården.
För båda modellerna Cindi förbränningstoalett från Separett passar Facilitas förbränningspåse.
Förbränningstoaletter blir mer och mer populära och är den toalettlösning som ökar mest i Nordens fritidshus. Den enkla användningen och det komfortabla i att den enda restprodukten är ren aska som kan spridas som växtnäring i trädgården, bidrar till den positiva utvecklingen för förbränningstoaletten. Skippa avlopp, grävning och stora installationer. Allt som förbränningstoaletten kräver är el och ventilation. För att få en god funktion över tid är det viktigt att installationen görs enligt gällande föreskrifter och att toaletten sedan sköts enligt anvisningar. Det är inte speciellt svårt, men det är viktigt att det blir rätt.
Enkelt beskrivet så fungerar förbränningstoaletten som en liten hushållsugn, fast med en högre arbetstemperatur. När ett toalettbesök är genomfört och ett förbränningsprogram startas så värms ugnen upp till ungefär 550°C. Då bränns det fasta avfallet upp och urinen förångas. Röken och ångorna från förbränningen sugs ut med hjälp av en fläkt genom en katalysator i frånluftsröret som gör det helt luktfritt i utrymmet där toaletten står, en liten lukt av ”bränt trä” kan stundvis uppkomma utomhus under förbränningsprocessen. Förutsatt att ingen annan har besökt toaletten under tiden startar sedan en nedkylningsfas för att kyla ner ugnen.
Den enda restprodukt som återstår efter en förbränningsprocess är en liten mängd aska som samlas i toalettens askpotta. Man kan räkna med ungefär en deciliter aska per person och vecka. Förbränningstoaletten meddelar när det är dags att tömma askpottan via en display på toaletten. Askan kan då spridas som växtnäring i trädgården eller slängas i hushållssoporna.